Potrawy staropolskie wciąż w modzie

Każda kuchnia znamionuje się osobistymi tradycjami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są niezmiernie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to jedynie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film