Ogromna ilość ludzi stara się doceniać wyjątkowe jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji , ale też próbować smaków, które pochodzą z najdalszych zakątków świata. Dlatego też dużym zainteresowaniem cieszy się bardzo dobra restauracja sushi. Przekąski tego rodzaju bywają doceniane przez coraz większą grupę osób i dlatego restauracje, które je serwują pojawiają się w bardzo wielu regionach. Zaczynamy myśleć o tym, co spożywamy , a także w jakich lokalach się stołujemy, także często staramy się chodzić do takich restauracji. Dzisiaj już coraz częściej smaki i zapachy z różnych krajów zaczynają być dostępne dla wszystkich. W restauracji tego typu mamy szansę skosztować doskonałych dań, które są piękne podane i smakują idealnie.Sushi Prawie wszyscy ludzie delektują się jedzeniem i chcą jak najczęściej mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Spożywanie posiłków nie jest dziś koniecznością, lecz musi sprawiać przyjemność i dlatego powinniśmy kosztować różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to dziś najczęściej wybierane danie, które znajduje zainteresowanych w różnych zakątkach świata. Sushi błędnie rozumiane jako danie z niepoddanej obróbce cieplnej ryby [pochodzi z okręgu Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi stanowiło metodę konserwowania ryb. Współcześnie sushi możemy zdefiniować dwojako – potrawy dopasowanego do gustów europejskich, oraz wersji orientalnej. Co jest czynnikiem różnicującym? Przede wszystkim dobór elementów dania. Sushi przygotowywane jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. W zależności od preferencji konsumentów, ryba może być ugotowana lub pozbawiona obróbki. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a najpierw poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wymienić kilka rodzajów sushi, ze względu na procedurę przyrządzenia oraz zastosowane produkty spożywcze. Do najpopularniejszych rodzajów potrawy należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego układa się owalne pałeczki oraz fragmentu ryby. Proces tworzenia maki opiera się na ułożeniu ryby oraz ryżu na płacie wodorostu oraz zwinięcie całej kompozycji. Konieczne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty bambusowej. Jeśli jesteśmy przy temacie konsumpcji sushi – wskazane jest tylko, by wkładać do ust kawałki całe. Stąd też należy uważać, by potrawę podawać podzieloną na niewielkie porcje.