Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten nadzwyczajny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których dań.
Sklep z winem online
Które wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara norma mówi, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.